Serious successful young businesswoman with documents sitting and talking on cell phone in office

ULUSLARASI (YURTDIŞI) MARKA TESCİLİ GEREKLİ MİDİR? YURTDIŞI MARKA TESCİLİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Marka tescil işlemleriyle sağlanan haklarda ülkesellik ilkesi geçerlidir. Bu ilke, tescil edilmiş olan markanın, sadece tescil edildiği ülkede haklarına sahip çıkılmış olduğunu belirtir. Dolayısıyla, Türkiye’de marka tescil belgesi alınmış olan bir marka Rusya’da ya da Yunanistan’da da koruma altındadır anlamı taşımamaktadır. Uluslararası anlaşmalara bağlı olarak, diğer ülkelerde de isim haklarına sahip çıkılmak isteniliyorsa, ilgili olunan ülkelerde de marka tescil işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Uluslararası Marka Tescil işlemleri birkaç farklı yoldan yapılabilmektedir. Bu yazımızda yurtdışı başvuru hizmetlerinde en çok tercih edilen, marka sahipleri açısından en avantajlı 2 yöntemden bahsedeceğiz. Her 2 yöntemin de bulunulan şartlar ve gerekliliklere bağlı olarak avantaj sağladığı ya da şart olduğu durumlar söz konusu olabilmektedir. Ya da markanın geleceğine dair yapılan planlamalara bağlı olarak tercih edilebilecek yöntemin hangisi olduğu, nasıl bir yol haritasıyla yol alınması gerektiği değişebilmektedir.

En doğru olan tercihin seçimi için, marka sahibiyle markası ve markasına dair planlarına dair detaylı bir görüşme yapılıp, durumun değerlendirmesinin karşılıklı yapılması ve olası alternatiflerin sunularak, bunlardan hangilerinin tercih edilebileceğinin belirlenmesi önem arz etmekte öncelikledir. Bu görüşmenin ve yapılacak değerlendirmelerin, konusunda uzman olan bir patent firması ve yurtdışı marka uzmanları ile yapılması, işlemlerin en başından doğru tercihlerle başlatılabilmesi, vakit ve nakit kaybının olmaması için şarttır.